Preventivmedlet Cerazette är subventionerat igen

Med en ny förenklad praxis blev MSDs preventivmedel Cerazette åter subventionerat. En praxis som också spiller över på hanteringen av generika.

24 nov 2014, kl 11:58
0

TLV har ändrat praxis för generikaansökningar

TLV har godkänt MSDs ansökan om återinträde efter att företaget 2011 begärde att p-pillret skulle lyftas ur läkemedelsförmånen.

Under de här åren har företaget fått en hel del kritik för beslutet att ha lämnat förmånen precis innan patenten fallit ut och därmed hindrat generika att bli subventionerade och unga kvinnor att kostnadsfritt få tillgång till preventivmedlet. Samtidigt har TLV kritiserats för att ha en allt för stelbent syn på vad som kan komma i fråga för subvention, bland annat på preventivmedelsområdet.

Sedan en tid pågår överläggningar för att utveckla den värdebaserade prissättningen. På preventivmedelsområdet kan det till exempel handla om subvention av dyrare preventivmedel med samma effekt, men med en annan teknisk lösning.
I en presskommentar från MSD säger företaget att man valt att ansöka om återinträde i förmånen med Cerazette eftersom TLV nu arbetar med att utveckla sin praxis för vad som ska vägas in vid beslut om subventionering. 
När företagets ansökan om återinträde bedömdes använde sig TLV av ett nytt förenklat arbetssätt som innebar att MSD inte behövde inte sända in något nytt hälsoekonomiskt underlag eftersom det fanns ett värdebaserat beslut på produkten.

Den nya praxis som använts vid MSDs ansökan om återinträde innebär att det nu också blir möjligt för generikaföretag att med det förenklade förfarandet ansöka om subvention, även om originalet valt att lämna förmånen. Det har myndigheten tidigare inte ansett vara möjligt.
– Vi har ett system där praxis gradvis växer fram, det här ett exempel på sådant lärande, säger Niklas Hedberg chefsfarmaceut på TLV.
Och inom generikabranschen är man nöjd.
– Det är en viktig och intressant principändring, eftersom det nya regelverket också gäller för generiska läkemedel, säger Kenneth Nyblom.

 
I och med att praxis nu ändrats vid Cerazettes återinträde blir det till exempel möjlighet för generika till malariamedlet Malarone att utan hälsoekonomiskt underlag ansöka om subvention.
Men även om generikaprodukten blir subventionerad kommer den inte att kunna bytas ut vid apoteksdisken eftersom originalet inte är med i förmånen.
I alla fall inte ännu

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng