Annons

Pressklipp – Äldres tandhälsa eftersatt

Äldres tandhälsa eftersatt (Medicinsk Vetenskap) På Karolinska Institutet finns långtgående planer på att bilda ett nationellt kunskapscentrum för äldretandvård. Det finns en stor växande grupp där man inte vet särskilt mycket om tandhälsan. Det handlar om dels äldre så kallade multisjuka med en rad olika krämpor, dels äldre skröpliga som fortfarande bor kvar hemma. Sammanlagt […]

27 mar 2006, kl 13:03
0

Äldres tandhälsa eftersatt
(Medicinsk Vetenskap)
På Karolinska Institutet finns långtgående planer på att bilda ett nationellt kunskapscentrum för äldretandvård. Det finns en stor växande grupp där man inte vet särskilt mycket om tandhälsan. Det handlar om dels äldre så kallade multisjuka med en rad olika krämpor, dels äldre skröpliga som fortfarande bor kvar hemma. Sammanlagt rör det sig om flera hundra tusen personer.
Tandvårdslagens portalparagraf om god tandvård på lika villkor för hela befolkningen gäller också dessa äldre, påpekas i Medicinsk Vetenskap.

Dietisterna får legitimation
(Mjölkspegeln)
Från och med april 2006 får dietisterna som yrkesgrupp legitimation, något som välkomnas av Dietisternas Riksförbund. Det kommer långsiktigt att underlätta bland annat ansvarfördelningen av nutritionsfrågor inom vården.
Förbundet menar att det ger inspiration att driva andra viktiga frågor som ordinationsrätten av kosttillskott och speciallivsmedel. En annan viktig fråga som sannolikt kommer att bli lättare att driva är behovet av dietistkompetens i kommunal äldreomsorg.

Information i Ghana
(Konsumentrapport)
Läkaren Alex Dodoo som arbetar på det nationella biverkningscentret i Ghana berättar om arbetet för en bättre läkemedelsanvändning.
Bland annat arbetar man med information via radio och TV. En programserie som enligt Alex Dodoo fått stor respons går under namnet, Även patienter har rättigheter, speciellt ett avsnitt om antibiotikaanvändning. I avsnittet spelade skådespelare upp scener som är vanliga i Ghana; att man häller antibiotikakapseln i palmvin, att man tror att kapselns eller tablettens färg har betydelse och att man avslutar kuren för tidigt, kanske på grund av kostnaden.