Positivt för psoriasismedel

Data från en ettårsuppföljning visar på god effekt av Celgenes läkemedelskandidat.

28 okt 2013, kl 13:30
1

Företaget Celgene presenterar positiva resultat från en fas III-studie med psoriasismedlet apremilast. Enligt uppgifter från företaget har tidigare icke-behandlade patienter med psoriasisartit fått minskade symptom.

Apremilast är en fosfodiesteras-4-hämmare som tas två gånger om dagen i tablettform, antingen 20 eller 30 mg per tablett.  Patienterna som behandlades upplevde mindre smärta och mindre svullnad i leder efter 16 veckor jämfört med placebo, rapporterar Reuters. De positiva effekterna fortsatte efter ett års behandling.

Fullständiga studiedata för de 527 patienterna kommer att presenteras under nästa vecka vid den årliga amerikanska reumatologikongressen ACR i San Diego. Företagets förhoppning är att apremilast ska konkurrera med dagens standardbehandlingar i form av injicerade biologiska läkemedel.

Det primära effektmåttet i studien var att patienterna skull nå 20 procent minskning av symptomen jämfört med placebo efter 16 veckor. Vid den tidpunkten hade 29.2 procent av de som fick 20 mg dosen och 32,2 procent av de som fick 30 mg nått det målet. Motsvarande siffra i placebogruppen var 19,9 procent minskning av symptomen.  Efter ett år hade 53,4 procent som fick 20 mg och 58,7 procent av de som fick 30 mg nått den 20-procentiga minskningen av symptom.

De vanligaste biverkningarna var diarré och illamående, men symtomen försvann för det mesta efter 15 dagars behandling. Behandlingen har inte visat sig ge någon ökad risk för hjärt-kärlhändelser.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng