Annons
Pojkar i femman först att få hpv-vaccin

Pojkar i femman först att få hpv-vaccin

De som är födda 2009 blir de första att få hpv-vaccin nästa höst då även pojkar omfattas av vaccinationsprogrammet. Men även äldre kan ha nytta av vaccinet.

20 sep 2019, kl 10:53
0

Annons

Tiia Lepp Foto: Katarina Johansson

Från och med nästa höst kommer vaccin mot humant papillomvirus, hpv, att ingå i barnvaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor, som Läkemedelsvärlden rapporterat.

De första pojkarna att få vaccinet är de som då går i årskurs fem, det vill säga är födda 2009. I Sverige har flickor fått hpv-vaccin sedan 2012, och precis som för flickor får pojkar två doser vaccin med minst sex månaders intervall.

Eftersom hpv-virus överförs via sexuell kontakt och vaccinet ges i förebyggande syfte fås bäst skyddseffekt om det ges innan sexualdebut. Dessutom svarar yngre personer bättre på vaccinet och utvecklar högre antikroppsnivåer.

Men vaccinet är trots allt godkänt för äldre – i EU för pojkar och flickor från nio år och uppåt utan någon övre åldersgräns. Och det kan finnas en poäng med att ta vaccinet även som vuxen, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Man kanske inte har haft kontakt med alla virustyper som ingår i vaccinet och då kan det ge ett visst skydd. Eftersom det är ett förebyggande vaccin ger det bättre effekt om man inte haft kontakt med virusen innan man vaccineras, säger Tiia Lepp.

När hpv-vaccinet infördes för flickor i Sverige gjordes även en så kallad catch up-vaccinering av äldre flickor mellan 14 och 19 år. Om något liknande upplägg är aktuellt även för pojkar kan dock Tiia Lepp inte svara på. Detta är i sådana fall upp till regionerna att besluta.

– Vi vet bara vad som lades fram i budgetpropositionen och utgår från att resurserna ska räcka till att man vaccinerar på samma sätt som för flickor i dag, det vill säga i årskurs fem och sex.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat upphandlades det i våras ett nytt hpv-vaccin till barnvaccinationsprogrammet. Från och med hösten 2019 ges vaccinet Gardasil 9 som skyddar mot nio olika stammar av hpv-virus, till skillnad från det tidigare vaccinet Gardasil som gav skydd mot fyra stammar.

Men den som vill ta vaccinet och inte omfattas av barnvaccinationsprogrammet eller ett eventuellt catch up-program får betala det själv. I dag ingår Gardasil (med skydd mot fyra virusstammar) i högkostnadsskyddet för kvinnor mellan 18 och 26 år.

För pojkar och män (och kvinnor över 26 år) gör det i nuläget inte det utan kostar 1 800 kronor per dos. Från 15 års ålder behöver man ta tre doser för att få tillräckligt skydd.