Plåster testas mot Alzheimers sjukdom

Plåster med kolinesterashämmaren rivastigmin ska nu utvärderas mot Alzheimers sjukdom.

17 jun 2005, kl 21:35
0

Rivastigmin (Exelon) är en av de kolinesterashämmare som används vid symtomatisk behandling av lätt till medelsvår Alzheimers sjukdom.

Nu ska 1 100 patienter testa om ett plåster ger samma resultat som två kapslar dagligen. Den sista patienten beräknades gå in i den randomiserade dubbelblinda studien under början av juni i år. I Sverige ingår 30 patienter vid sjukhus i Huddinge, Göteborg, Kalmar och Uppsala.

? Detta kan vara ett sätt att kringgå de gastrointestinala biverkningar som är vanliga hos dem som tar Exelon peroralt, säger den svenska huvudprövaren Bengt Winblad, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Dessutom kan compliance öka. Plåstret appliceras en gång per dag och det är lätt för personal inom exempelvis hemtjänsten att vid behov kontrollera att det verkligen sitter på plats.
Det i studien aktuella plåstret jämförs med den maximala orala dosen 12 mg. Resultaten väntas tidigast under 2006.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng