Piloter förbjuds använda Champix

Amerikanska luftfartsverket har nu förbjudit piloter att använda rökavvänjningsmedlet Champix (vareniklin). Skälet är den rapport som Läkemedelsvärlden skrev om igår och som visar alarmerande biverkningar med läkemedlet.

22 maj 2008, kl 12:29
0

I går kväll svensk tid publicerade professor Curt Furberg och hans forskargrupp rapporten i USA, och som genast fick stort genomslag i amerikanska media.

Det amerikanska
luftfartsverket reagerade med att förbjuda piloter och trafikkontrollanter att använda medlet. En talesman för verket, Les Dorr, säger till nyhetsbyrån CNBC att man räknar med att cirka 180 anställda som nu använder Champix stängs av under 72 timmar, ? tills medlet försvunnit ur deras system?.

Läkemedelsmyndigheten
FDA säger att rapporten är en signal om att det behövs ytterligare undersökningar och uppföljning av medlets biverkningar.

Företaget Pfizer
förefaller dock än så länge försvara sitt läkemedel. I ett uttalande säger företaget att man anser att de varningar som redan finns vid användningen av Champix fortfarande stämmer och att det inte finns någon anledning i nuläget för FDA att agera.
Pfizer försöker också förringa Curt Furberg och kollegors undersökning.
?Vad vi förstår är institutets rapport enbart baserad på spontana biverkningsrapporter.?
Sådana menar företaget ger ofta begränsad och förvirrande information.

Till norska VG
Nett säger Petra Eurenius informationschef på Pfizer i Sverige att
det i nuläget inte finns någon information som stödjer att de biverkningar som rapporterats i samband med användningen av Champix beror på läkemedlet.
I USA har Champix som där säljs under namnet Chantix blivit en av Pfizers storsäljare sedan det lanserades våren 2006. Över 3,5 miljoner amerikaner beräknas använda läkemedlet.
Företagets aktie sjönk till den lägsta nivån sedan 1997 efter rapportens publicering.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng