Annons

Cancer värre än infektion i framtiden

År 2030 kommer omkring 30 procent av alla dödsfall världen över att
orsakas av cancer, kardiovaskulära sjukdomar och trafikolyckor. Detta
förutspår Världshälsoorganisationen, WHO, i rapporten World Health
Statistics 2008.

22 maj 2008, kl 11:41
0

Eftersom befolkningen i låg- och medelinkomstländer blir allt äldre kommer också andelen dödsfall orsakade av bland annat hjärtkärlsjukdomar, cancer och andra så kallade ?noncommunicable diseases”, det vill säga icke smittsamma sjukdomar, att öka under de närmaste 25 åren. Samtidigt kommer den mortalitet som associeras med sjukdomar som hiv, tuberkulos och malaria att sjunka. Detta skriver WHO i sin statistiska årsrapport.

Men antalet dödsfall orsakade av hiv förväntas först att stiga från 2,2 miljoner i år till 2,4 miljoner 2012 innan siffran börjar sjunka för att hamna på 1,2 miljoner 2030. De fyra vanligaste dödsorsakerna världen över kommer då att vara hjärtinfarkt, stroke, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) och luftrörsinfektion, framför allt lunginflammation.

Att KOL uppskattas stå för en så stor del av dödsfallen år 2030 beror på att tobaksanvändningen förväntas öka. Enligt WHO dödar tobak mellan en tredjedel och hälften av alla som använder det. År 2030 förväntas över 80 procent av dessa dödsfall att ske i utvecklingsländer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng