Pharmacia & Upjohn satsar på ny klass antibiotika

Pharmacia & Upjohn sätter hoppet till oxazolidinonerna, en ny klass av antibiotika, som har visat sig effektiva mot resistenta bakteriestammar. Linezolid som är den första substansen i klassen är mogen för registreringsansökan om ungefär ett år.

19 jul 2002, kl 03:57
0

Oxazolidinoner är en ny klass av antibiotika som tagits fram av Pharmacia & Upjohn. Oxazolidinonerna skiljer sig från tidigare antibiotika både kemiskt och med hänsyn till verkningsmekanism.
Linezolid är den första substansen i klassen och den har visat sig effektiv mot resistenta streptokocker, enterokocker och stafylokocker som orsakar stora problem på sjukhusen. Den fungerar däremot inte så bra på gramnegativa bakterier.
Oxazolidinonerna kan bli Pharmacia & Upjohns storsäljare om de håller måttet och om man lyckas med ambitionen att följa upp den första substansen med andra som är avsedda för öppenvård.
? Vi ligger mycket långt före konkurrenterna; ingen testar någon liknande produkt i kliniska prövningar än, säger Göran Ando, forskningschef på Pharmacia & Upjohn.
Linezolid fanns i Upjohns forskningsportfölj vid fusionen och den teoretiska basforskningen kring oxazolidinonerna ligger i USA. Pharmacia & Upjohn forcerar nu utvecklingsarbetet med sikte på en registreringsansökan för linezolid i USA och Europa så tidigt som möjligt under nästa år. Beredningsformen är både oral och intravenös och hittills har inga allvarliga biverkningar visat sig.


Mindre resistensutveckling
Oxazolidinonerna är helt syntetiska substanser. Allt tyder idag på att de har bättre egenskaper när det gäller resistensutveckling än andra antibiotika.
? Eftersom det är en helt ny verkningsmekanism så vet vi för lite än, säger Göran Ando. Men vi ser att hela klassen är mycket aktiv mot bakterier som är resistenta mot andra typer av antibiotika vilket är lovande. Vi har också svårt att experimentellt framkalla resistens, vilket är en annan lovande signal.
Man har också en uppföljare till linezolid som har gått in i tidig utvecklingsfas. Linezolid har ett antibakteriellt spektrum som täcker de grampositiva stammar som orsakar till exempel lunginflammation och allvarliga infektioner i huden och mjukdelarna.
? Det grampositiva spektrumet fyller ett stort medicinskt behov i sig, men vi hoppas på en efterföljare med ett lite bredare spektrum, säger Göran Ando. Det är lite tidigt att karaktärisera den nya substansen, men det är möjligt att den kan bli aktuell för öppen vård. Det är naturligtvis en marknad som vi tittar på.


Två vägar
Traditionella antibiotika som finns idag verkar huvudsakligen genom att ingripa i bakteriernas nukleinsyrasyntes, proteinsyntes eller cellväggssyntes. Bakterierna har svarat med olika typer av resistensmekanismer mot alla dessa preparat och förekomsten av resistenta bakteriestammar är ett allt mer uppmärksammat problem.
När det gäller att ta fram nya antibakteriella läkemedel finns det två alternativa vägar att välja mellan; att fortsätta vidareutveckla analoger till redan existerande antibiotika eller att ersätta dem med helt nya grupper. Det första alternativet är det enklaste och vanligaste och av de produkter som är under utveckling är de flesta varianter av gamla antibiotika, medan ett fåtal är helt nya klasser. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng