Pharmacia & Upjohn oroas ej av rön om leptin

En ny rapport om att leptin ger ökad risk för hjärtkärlsjukdom oroar inte Pharmacia & Upjohn som satsar på att utveckla leptinliknande substanser för behandling av diabetes och fetma.

5 jul 2002, kl 05:14
0

Ökade leptinhalter kan bidra till utveckling av hjärtkärlsjukdom. Den slutsatsen drar Stefan Söderberg, hjärtläkare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i Umeå i en färsk doktorsavhandling. Han har använt sig av materialet från Västerbottenprojektet och WHO:s Monica-projekt och fann att de som fått antingen hjärtinfarkt eller slaganfall hade de högsta halterna leptin.
Leptin är ett ämne som fungerar som en mättnadsfaktor. Tanken bakom att använda leptin som bantingsmedel är att tillförsel av leptin gör att man blir mindre hungrig. Stefan Söderberg tror dock inte att det fungerar ? feta människor har inte som mössen underskott på leptin. 


För diabetes och fetma
Pharmacia & Upjohn har flera leptinliknande substanser under utveckling som har visat sig verksamma både vid diabetes och fetma. Dessutom fortsätter man med grundforskningsprojekt på området. Mats Lake på Pharmacia & Upjohn är inte oroad av rapporten om leptin och hjärtkärlsjukdom.
? Eftersom leptin bildas i fettvävnad är det självklart att de som är överviktiga också har höga halter av leptin och är man tjock löper man större risk för hjärtkärl sjukdom, säger han. Man har visat att överviktiga människor har någon form av leptinresistens. Detta går att komma över genom att tillföra stora mängder leptin.
Några läkemedelsbolag håller på med kliniska prövningar med leptin men de har inte nått de resultat man väntade sig i början.
? Dessutom måste man injicera leptin, så det lär inte stå sig i konkurrensen med andra substanser som liksom vår substans kan tas oralt, säger Mats Lake.