Pfizer varnas av FDA för usel rapportering av biverkningar

FDA riktar kritik mot läkemedelsföretaget Pfizer för alltför långsam rapportering av biverkningar.

10 jun 2010, kl 13:12
0

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnar Pfizer för att företaget under många år underlåtit att snabbt rapportera inkomna biverkningar av sina läkemedel. Det gäller bland annat kända märken som Viagra, Lipitor och Lyrica.

Förseningarna i rapporteringen till FDA har enligt myndigheten varit ett problem sedan 2004 och har vuxit under de senaste åren.

Förra sommaren gjorde FDA:s inspektörer en sex veckors kontroll vid Pfizers högkvarter i New York och fann då grava missförhållanden när det gäller hur man tog hand om inkomna biverkningsrapporter. Man fann rapporter från patienter om såväl allvarliga som oförutsedda biverkningar som inte lämnats in till FDA.

Pfizer säger att man ska åtgärda problemen, och hänvisar till datastrul, men menar samtidigt att det handlar om enskilda rapporter som bara är en del i den övergripande övervakningen.

Pfizer har tidigare fått kritik för sin rapportering och hävdat att den förbättrats, men FDA anser inte att det finns något som talar för det. Tvärtom har andelen förseningar till FDA ökat under senare år, enligt läkemedelsmyndigheten.