Annons

Pfizer sparkar Peter Rost

Peter Rosts dagar på Pfizer är nu räknade. Han har beskrivits som den amerikanska läkemedelsindustrins fiende nummer ett. Och nu gör Pfizer sig av med sin interna kritiker.

2 dec 2005, kl 17:48
0

Pfizers ledning gör sig nu av med svenske Peter Rost, för hans kritik mot företaget.

Men inte för kritiken han riktat mot Pfizers för deras höga priser som många amerikaner inte kan betala, utan hur företaget hanterat marknadsföringen av det tillväxtstimulerande läkemedlet Genotropin, som Pfizer erhöll genom köpet av Pharmacia 2003.

Rosts kritik i det aktuella fallet gäller att Pfizer sålt Genotropin för behandlingar som inte varit godkända av FDA, samt att Pfizer tagit för mycket betalt av de amerikanska försäkringsorganisationerna.

Peter Rost har inte varit populär efter att han som anställd på Pfizer slagit larm om oegentligheter inom det egna företaget. När Läkemedelsvärlden intervjuade Peter Rost tidigare i år trodde han visserligen att Pfizer gärna ville säga upp honom, men så länge utredningen pågick skulle de i så fall ha brutit mot både federala och delstatliga lagar.

Men efter beskedet i går att amerikanska staten efter två års utredning inte kommer att gå vidare med en rättegång med Peter Rost som så kallad ?whistle blower? skickade Pfizer avskedsbrevet.