Patienterna betalar inte mer efter läkemedelsreformen

Tanken med läkemedelsreformen var att patienterna själva skulle stå för en större del av kostnaderna för sina läkemedel. Men så verkar det inte ha blivit.Ulf Bergman och Björn Wettermark, vid Huddinge sjukhus, har utfört analyser över läkemedelsanvändningen i Stockholm. När ett par månader återstår av året, tycks det som om patientdelen inte kommer att bli […]

24 jun 2002, kl 19:24
0

Tanken med läkemedelsreformen var att patienterna själva skulle stå för en större del av kostnaderna för sina läkemedel. Men så verkar det inte ha blivit.
Ulf Bergman och Björn Wettermark, vid Huddinge sjukhus, har utfört analyser över läkemedelsanvändningen i Stockholm. När ett par månader återstår av året, tycks det som om patientdelen inte kommer att bli 25 procent som planerat utan snarare hamnar på 20 procent, vilket innebär samma nivå som före reformen.
? De pengar vi inte får in där motsvarar i stort vårt underskott på en halv miljard kronor, säger Ulf Bergman.
En förklaring skulle kunna vara att patienter som fått frikort gör ett överuttag av medicin. Detta skulle kunna minskas genom att t ex införa expeditionsavgifter vid varje tillfälle.
? Men det är för känsligt för politiker att ta upp, säger Ulf Bergman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng