Annons

Patienter ska kunna anmäla biverkningar

Läkemedelsverkets utredare Folke Sjöqvist föreslår att apoteken ska samla in rapporter om biverkningar på receptfria läkemedel.

14 nov 2003, kl 15:20
0

Annons

Enklare rapportering via internet, läkemedelsjournaler för varje patient, bättre återföring från biverkningsenheten till förskrivarna och regionala specialistmottagningar där patienter med biverkningar utreds. Detta är några förslag från Läkemedelsverkets utredare professor Folke Sjöqvist för att effektivisera och förbättra biverkningsarbetet.
? Läkemedelsbiverkningar kan ses som en diagnos som idag svarar för drygt tio procent av inläggningarna på medicinklinik. De patienterna hänger idag i luften. Genom att inrätta specialistmottagningar skulle patienterna bli utredda på ett professionellt sätt, menar Folke Sjöqvist.

Patienter ska rapportera
I sin utredning förslår Folke Sjöqvist också patientrapportering av biverkningar.
? På Nya Zeeland fick man betydligt fler rapporter när man gick över till patientrapportering. Ett exempel är sambandet mellan kopparspiral och blödningskomplikationer. När användarna började rapportera in själva steg antalet anmälningar tiofaldigt. Tidigare hade man knappt noterat att det var ett problem.
Folke Sjöqvist menar att erfarenheten också stämmer överens med den man har från Dopingjouren på Huddinge sjukhus dit patienter och anhöriga kan anmäla biverkningar av anabola steroider.
? Totalt fick vi under tre år in drygt 10 000 biverkningar från över 3 000 personer. Samtidigt har man till WHO:s register fått in 166 rapporter under samma period. Många rapporter till Dopingjouren gäller visserligen mindre allvarliga biverkningar, men det visar att patientrapportering kan ge en helt annan uppfattning om problemets kvantitet.
? Kilen, Konsumentinstitutet för läkemedel och hälsa, säger också att en anledning till att människor vänder sig till dem är svårigheten att komma fram i sjukvården för att ta upp problemen. Så får det inte vara.

Professionellt filter
Folke Sjöqvists förslag är att man på försök inför möjligheten för användarna att vända sig till regionala biverkningssjuksköterskor för att göra sina anmälningar.
? Personligen tror jag att patientrapportering kan ge mycket ny kunskap. Patientrapporter har till exempel spelat stor roll för omvärderingen av SSRI-preparatens biverkningar.
I sin utredning förslår Folke Sjöqvist också att farmacevter ska uppmuntras att anmäla biverkningar av främst receptfria medel och naturläkemedel. Han vill också att alla sjuksköterskor, inte bara de som är specialutbildade, ska engageras i biverkningsrapporteringen.