Ungdomar tar
smärtstillande mot stress

Användningen av receptfria smärtstillande medel ökar bland ungdomar. Läkemedlen används inte enbart mot värk, en del tar de också mot stress.

14 nov 2003, kl 15:19
0

Annons

De flesta ungdomar mellan 16-19 år använder smärtstillande preparat. Det framgår av en enkätundersökning som Konsumentinstitutet Läkemedel och hälsa, Kilen gjort. Främst använder ungdomarna receptfria medel mot smärta och feber, men en mindre andel av de tillfrågade angav också stress som en anledning.
? Det tycks finnas en trend hos vissa ungdomar att använda läkemedel efter eget huvud, sa Lena Westin, en av de ansvariga för projektet, när det presenterades vid en konferens om Ungdomar och läkemedel.
Närmare 3 500 gymnasieelever i Dalarna och Stockholm har svarat på frågor som rör deras användning av förutom smärtstillande även sömnmedel, lugnande/ ångestdämpande, antidepressiva, antibiotika, naturläkemedel och preventivmedel.

Små skillnader
Det finns i studien inga tydliga skillnader mellan Dalarna och Stockholm, däremot var användningen generellt högre bland flickorna.
Enkätsvaren stämmer också tämligen väl överens med den statistik över försäljningen till ungdomar som Apoteket tagit fram.
Av de 2 750 som svarade att de under senaste året använt smärtstillande uppgav drygt 900 att de använde medlen varje månad och 154 sade sig ta tabletter varje dag. Så gott som alla använde receptfria medel, 287 använde receptbelagda.
Enligt en sammanställning från Socialstyrelsen har förskrivningen av receptbelagda smärtstillande medel till ungdomar legat still de senaste decennierna, medan däremot användningen av receptfria ökat under 80- och 90-talet. Antalet frågor till Giftinformationscentralen om överdosering av paracetamol har också ökat, liksom antalet ungdomar som lagts in på grund av paracetamolförgiftning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng