Annons

Patentet för Efexor går ut på måndag

En minut över midnatt på måndag börjar generikaföretagen distribuera ut sina kopior av storsäljaren Efexor. Kostnadsminskningen av utgångna patent beräknas bli större under 2009 än i år.

2 dec 2008, kl 17:31
4

Annons

Nu på måndag den 8 december går patentet för Wyeths antidepressiva storsäljare, Efexor, ut. Preparatet var 2007 det sjätte största läkemedlet i Sverige, 299 miljoner kronor, sett i pengar.

De generiska
tabletterna får fysiskt inte finnas i Sverige förrän efter patentutgången. Men generikaföretagen har laddat upp och ligger klara att direkt efter midnatt börja distributionen.
? Vi har vårt lager på flygplatsen i Köpenhamn, andra har det på Arlanda som också är internationellt område i väntan på att klockan är en minut över midnatt, berättar Henrik Björkqvist på Orifarm Generics.
? Klockan 00.01 dagen efter patentutgången går en lastbil från Köpenhamn direkt till vår distributör i Sverige.
Därefter tar det kanske en till två dagar innan det administrativa är klart och kopiorna finns till försäljning på Apoteket.

Rathiopharm, Krka
, Orifarm Generics och Mylan är några företag som nu deltar i priskriget om billigaste venlafaxin. Enligt prislistan hos TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) är just idag Mylans kopia billigast, knappt fem kronor styck för 150 mg venlafaxin jämfört med Wyeths original 20 kronor styck.
Men de priser och förpackningsstorlekar som nu ligger hos TLV kommer att förändras en hel del den närmaste tiden.
? När patentet gått ut och produkten börjar säljas kollar alla generikaföretag vad konkurrenterna gör och så ändrar man förpackningsstorlekar och sätter samtidigt ett pris som är en 50-öring eller en tia lägre än konkurrenternas, berättar Henrik Björkqvist.
För varje generikaföretag är det viktigt att vara först på marknaden och att ha lägst pris så länge som möjligt.
? Det här är ett tjyv- och rackarspel av guds nåde, skulle man kunna säga. Och rent samhällsekonomiskt är ju det bra, säger Henrik Björkqvist.

Medan kostnadsbesparingarna
av utgångna patent varit ganska begränsade under 2008, räknar Socialstyrelsen i sin utvärdering med att de ska bli större under nästa år. Förutom patentutgången för Efexor på måndag, går patentet för två storsäljare till ut relativt snart.

För psykosläkemedlet
Risperdal, (risperidon) försvinner patentet redan den 29 december i år och för blodtrycksmedicinen Cozaar (losartan) i september nästa år. De tillhör båda de 25 mest kostsamma läkemedlen. Förutom dessa tre försvinner patentet för det immunsuppressiva medlet Prograf (takroliumus) i juni 2009.
Den totala kostnaden inom läkemedelsförmånen, alltså vad landstingen betalade för dessa fyra läkemedel var senaste året drygt 700 miljoner kronor.

Socialstyrelsen
räknar med att de här patentutgångarna kommer att minska läkemedelskostnaderna med cirka en procent nästa år.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Vår son som ordinerats Efexor 225 mg/dygn och legat på stabil grund och varit relativt fri från ångest fick erbjudande av sitt apotek att byta ut sin medicin mot “Krka” den billigare varianten.
  Efter några dygn blev han sämre och sämre med gråtatacker, vanföreställningar, tvångstankar och hamnade i ett psykosliknande tillstånd, Vi som föräldrar stod först helt handfallna – ingen av oss visste att medicinen bytts ut förrän vi av en slump kom på detta! Det fanns helt enkelt ingen annan orsak!! Efter snabb återgång till den ursprungliga varianten tillfrisknade vår son efter några dagr och är nu sitt gamla vanliga jag. Under de värsta dagarna var han självmordsbenägen och vi vill nu verkligen varna alla för att begå samma misstag!!! Hur agerar läkare och apotekspersonal i denna faktiska Ödesfråga?

 2. Jag trodde jag var ensam om att må sämre.Jag har fick 150mg Efexor förut.Nu när jag tar denna nya har jag mått illa suttit med självmordstankar och skurit mig i handled och arm.Slagit mig själv på armen för jag mår så fruktansvärt dåligt.Samt gråter och gråter,mm.
  Mår INTE bra alls.MedEfexor var jag stabil och måde rätt bra.
  De på Psykiatrin säger att jag inte får tillbaka Efexoe eftersom det inte finns längre.
  Hur ska jag göra då? För jag vill INTE ta denna nya medicin,vad ska jag välja må jätte dåligt av medicinen eller må sämre och sämre för att jag är helt utan medicin?
  Allt detta sparande som görs jämt.
  Efexor räddade livet påmig och denna nya medicinen stjälper mig.

 3. Har varit på högkostnads inkluderade Orifarm (parallellimporterat, Wyeth-Hellas producerat = grekland) som har fungerar perfekt eftersom den följer Wyeths recept. Men tyvärr när jag skulle hämta ut min Orifarm 150mg Venlafaxin så såg jag att den har ändrat till generika, tre stora kulor i en rosa kapsel! Jag blev rädd, jag blev väldigt dålig av Mylan (som påminde om den) och även Krka. Är uppgiven om jag inte får originalet tillbaka, som fungerar för mig. Jag har kvar så det räcker i 1-2 månad till, men sen, hur då? När Wyeth måste spara pengar, slutar dom tillverka original-Venlafaxin depotkapslar, är det ute med mig! Jag har pratat med apotekaren på CW.Scheele och de ska hjälpa mig ringa runt och fråga om det finns något annat som fungerar exakt lika som den jag hade innan. Vill inte bli dålig! Få se till att beställa paket som räcker minst 10 år, för man vill ju faktiskt inte bli utan. Ska trappa ner och sedan tacka för mig! (har påbörjat nertrappning). Tur man har en bra och förstående läkare. Jag har hört samma från andra om detta problem. Även Nardil har sen 2003 drabbats av samma öde, hundratusentals har blivit mycket sjuka. Generika = SKIT!

 4. Tror samma skit hände Cipramil, då det byttes mot citalopram. tror det rör sig om en generikaövergång där. Gällande Nardil så ändrade pfizern formulan 2003 utan att informera patienterna. Var folk som haft ett fungerade liv i decennium innan, och sen känner deras närmaste bekanta inte igen dom. Möjligt att en del går att kompensera med en dosökning av nardil. Har f.ö läst att det gäller Parnate också och att det har något med Gluten o göra,, men jag vet inte om det sistnämnda är bullshit.