Paracetamol bara på apotek
Läkemedelsverket vill begränsa försäljningar av paracetamol i tablettform. Foto: Amina Manzoor

Paracetamol bara på apotek

Läkemedelsverket hoppas att paracetamolförgiftningarna ska minska genom att paracetamol i tablettform bara ska få säljas på apotek.

21 aug 2014, kl 10:17
0

De senaste åren har bland annat Giftinformationscentralen rapporterat ett ökat antal samtal om paracetamolförgiftningar. 2006 fick man 2 500 samtal om paracetamolförgiftningar, och 2013 var det nästan 4 400 samtal. Antalet samtal som kan kopplas till att enskilda patienter vårdats på sjukhus på grund av förgiftning ökade också, från 529 under 2006 till 1 161 under 2013.

Nu föreslår Läkemedelsverket att paracetamol i tablettform bara ska få säljas på apotek från och med den 1 mars 2015.
– Vi har sett att det ökade antalet samtal till Giftinformationscentralen om paracetamolförgiftningar sammanfallit i tid med en ökad försäljning. Därför har vi funnit det lämpligt att ta bort beredningsformen från dagligvaruhandeln, säger Anders Carlsten, direktör för användning vid Läkemedelsverket.

Paracetamol i andra beredningsformer, till exempel brustabletter och i flytande form, berörs inte.
– De beredningsformerna ingår i stort sett aldrig i överdoserinsgfallen, säger Anders Carlsten.

Läkemedelsverket har nu skickat ut förslaget till berörda företag, drygt 15 stycken. De har tre veckor på sig att yttra sig och därefter fattar myndigheten ett beslut i frågan.
– Läkemedelsverket har följt frågan länge. Det är en väl känd företeelse att överdosering av paracetamol ökar risken för leverskada. Det var också en av anledningarna till att vi begränsade förpackningsstorlekarna, från 30 till 20 tabletter.

– Den här åtgärden är en stark signal på vikten av att läkemedel används på rätt sätt. Vi fortsätter att följa frågan, men vi hoppas att den här åtgärden ska minska paracetamolförgiftningarna, säger Anders Carlsten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng