Effektivt mot svåra maginfektioner

Astrazenecas antibiotikum CAZ-AVI var effektivt mot svåra maginfektioner. Företaget planerar att ansöka om godkännande i början av 2015.

21 aug 2014, kl 09:20
0

Foto: iStockphoto

Astrazeneca har presenterat resultat från två fas III-studier på sitt antibiotikum ceftazidim-avibactam, eller CAZ-AVI. Det är en kandidat mot gramnegativa bakterier som kombinerar en bredspektrum cefalosporin med en betalaktamashämmare. Det är vanligt med resistens inom antibiotikagruppen cefalosporiner och genom att koppla på betalaktamashämmaren hoppas man komma runt resistensproblemet.

I fas III-studierna RECLAIM-1 och RECLAIM-2 utvärderades säkerhet och effekt av CAZ-AVI jämfört med ett annat antibiotikum hos patienter som var inlagda på sjukhus med komplicerade intraabdominella infektioner. Totalt ingick 1 066 patienter i studierna. 

Patienterna fick antingen CAZ-AVI i kombination med metronidazol eller enbart meropenem. Båda behandlingarna gavs som infusioner. Resultaten från de båda studierna poolades sedan och analyserades tillsammans, efter överenskommelse med EMA och FDA. 

Resultaten visade att behandling med CAZ-AVI inte var sämre behandling med meropenem. Det primära effektmåttet var andelen kliniskt botade efter 28-35 dagar. Enligt Astrazeneca var läkemedelskandidaten lika bra på att behandla ceftazidimresistenta bakterier som det jämförande preparatet. Förekomsten av biverkningar var ungefär samma för båda preparaten. De vanligaste biverkningarna var illamående, diarré, kräkningar och feber.

Astrazeneca planerar nu baserat på dessa resultat att ansöka om godkännande för CAZ-AVI i EU under första kvartalet 2015. 

Det pågår också studier på behandling med CAZ-AVI mot svåra urinvägsinfektioner, sjukhusförvärvad lunginflammation och patienter med ceftazidimresistenta infektioner.

CAZ-AVI har utvecklats av Astrazeneca tillsammans med Forest Laboratories.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng