Pandemrix ok för patienter med autoimmuna sjukdomar

Patienter med autoimmuna sjukdomar eller som står på immunosuppresiv
behandling bör vaccineras med H1N1-vaccinet Pandemrix anser
Läkemedelsverket. 

10 sep 2009, kl 15:23
1

Annons

När det gäller patienter med autoimmuna sjukdomar har diskussionen kretsat kring om vaccinet skulle kunna förstärka den underliggande sjukdomen. Men Läkemedelsverket anser att den samlade bedömningen är att risken för det är liten.

För de patienter som behandlas med immunosuppressiva läkemedel har diskussionen i stället handlar om huruvida de får ett tillräckligt bra immunsvar med vaccinet. Eftersom de har ett försvagat immunförsvar blir inte heller reaktionen på vaccinet lika stor som hos en frisk person. Men enligt Läkemedelsverket är även ett ofullständigt immunsvar värt något eftersom det troligtvis ändå minskar risken för komplikationer om patienten skulle drabbas av H1N1.

Slutsatsen från Läkemedelsverket är därför att båda patientgrupperna ska vaccineras med Pandemrix och det i samma doser som friska personer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Som lekman blir man lite förvirrad, först läser man överallt att Panemixrix är framtagen redan innan svininfluensan existerade för Fågelinfluensan H5N1 och nu helt plötsligt ska den ges för Svininfluensan? Har både autoimmun sjukdom SLE och har ägg-allergi, kan jag riskfritt ta vaccinet

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng