P-piller tycks påverka drömbild av man

I en liten italiensk studie visade kvinnor som tog p-piller intresse för andra typer av män än de som inte gjorde det.

9 jun 2014, kl 10:29
0

Olika val beroende på p-piller? Istockphoto

Tidigare studier har visat att kvinnor under den mest fertila perioden av månaden i högre utsträckning föredrar vissa karakteristika hos män än annars. Under den fertila perioden har kvinnor en tendens att när de tittar på bilder, välja män med stereotypt maskulina drag som breda axlar och markerade käkben.

En grupp italienska forskare ville undersöka om hormonpåverkan i form av p-piller, som förhindrar ägglossning, påverkade kvinnors val av man. I en studie inkluderade de 195 kvinnor mellan 18 och 50 år varav 39 procent använde p-piller.  Kvinnorna fick fylla i ett antal frågeformulär där de fick värdera vikten av bland annat hur vältränade männen var, utseende som axelbredd men också frågor om social status. Kvinnorna fick också fylla i ett personlighetstest gällande dem själva, ett så kallat Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2, MMPI-2.

Forskarna såg att mellan dag 11 och 21 i menstruationscykeln vilket är de mest fertila, valde kvinnor som inte använde p-piller i högre utsträckning män men de så kallat mer maskulina dragen och egenskaperna. De hade i snitt 73 poäng i undersökningen där högre poäng betydde mer maskulina drag. Kvinnor som inte använde p-piller gjorde annorlunda val och hade i snitt 53 poäng.

Evolutionsbiologen Christine Drea från Duke university i USA säger till Reuters att resultaten, som publicerats i Journal of sexual medicine, är intressanta men att det är osäkert om det speglar vilka män kvinnorna väljer som partner i verkliga livet.
– Hormoner kan påverka vilken typ av män som en kvinna fantiserar om att ha sex med, men det behöver inte påverka henens beteende. Fler kvinnor som inte använde p-piller kanske drömmer om George Clooney eller Brad Pit, men det är ju få som faktiskt bildar par med dem.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng