Oxikodon kvar i subventionen efter prissänkning

Trots att priset på oxikodon sänktes med totalt 65 miljoner kr, och preparatet finns kvar inom högkostnadsskyddet, rekommenderar TLV morfin i första hand.

16 feb 2012, kl 12:24
0

2011 inledde TLV en omprövning av alla läkemedel innehållande oxikodon. Eftersom TLV bedömde att morfin var effektmässigt likvärdigt, sänkte Mundipharma priset på oxikodon med totalt 65 miljoner kr för att fortsatt omfattas av högkostnadsskyddet.

Men TLV:s förstahandsval är fortfarande morfin, eftersom det är lika effektivt men till en ännu lägre kostnad. TLV bedömer dock att det finns ett värde av sortimentsbredd eftersom det på individnivå kan finnas skillnader i effekt och biverkningar mellan oxikodon och morfin.

Prissänkningen träder i kraft den 1 mars 2012. TLV väljer därmed att avsluta omprövningen i och med prissänkningen och behåller Oxynorm, Oxycontin, Oxycodone Ratiopharm samt Targiniq i högkostnadsskyddet.

Bakgrunden till omprövning är att oxikodon, som har funnits sedan början av 1900-talet, kostade långt mer än morfin. TLV bedömer att oxikodon och morfin är effektmässigt likvärdiga på patientgruppsnivå och därmed finns det i princip ingen anledning för priserna att skilja sig åt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng