Adhd-läkemedel kvar i förmånen

Alla adhd-läkemedel kommer att fortsätta vara subventionerade efter TLVs omprövning. Men vissa läkemedel får en begränsning.

10 sep 2014, kl 09:50
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har omprövat subventionen av adhd-läkemedel då myndigheten ansett att det varit oklart om nyinsättningarna var kostnadseffektiva. Men eftersom läkemedelsföretagen sänkt priserna på de dyrare metylfenidatpreparaten får de vara kvar i högkostnadsskyddet med en generell subvention.

Strattera, atomoxetin, kvarstår också i högkostnadsskyddet men med en begränsning, eftersom företaget som marknadsför inte har sänkt priset. Begränsningen innebär att Strattera subventioneras för patienter där tidigare behandling med metylfenidat bedömts vara kliniskt otillräckligt eller som inte kan behandlas med centralstimulerande medel.

Tidigare subventionerades inte Elvanse, lisdexamfetamin, vid nyinsättning för vuxna. TLV tar nu bort åldersbegränsningen och enligt den nya begränsningen ska Elvanse subventioneras endast när patienten inte svarat tillräckligt på tidigare behandling med metylfenidat.

Prissänkningarna gäller från den 1 oktober, och begränsningarna börjar gälla redan nu. Omprövningen förväntas spara omkring 25 miljoner kronor per år enligt TLV. 
– Vi uppmanar förskrivare att använda metylfenidatpreparaten med lägst pris i första hand och att följa begränsningen för Strattera och Elvanse, säger Christin Andersson, chef för omprövningar av läkemedelssubventioner på TLV, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng