Övervikt kan försämra effekten av p-piller

Kraftigt överviktiga kvinnor som använder p-piller löper betydligt större risk att råka ut för en oönskad graviditet än normalviktiga kvinnor. Det visar en amerikansk studie som publicerades i januarinumret av Obstetrics & Gynecology.

21 jan 2005, kl 10:53
0

Annons

Studien är den största fallkontrollerade studien hittills som undersökt sambandet mellan BMI och utebliven effekt av
p-piller. Enligt den amerikanska studien, som leddes av epidemiologen Victoria Holt, blir två till fyra kvinnor av 100 som använder p-piller under ett år gravida beroende på fetma. Förutom en högre risk för graviditet har kvinnorna en rad fetmarelaterade komplikationer under graviditeten som diabetes och högt blodtryck.
Ingen vet idag säkert varför fetma leder till sämre effekt av p-piller, men det finns ett antal tänkbara förklaringar.
En sådan är att metabolismen ökar vid fetma, vilket gör att varaktigheten av läkemedelseffekten förkortas. En annan förklaring är att tyngre personer har mer leverenzym, vilket kan orsaka en nedgång i cirkulerande blodnivåer av läkemedlet. En tredje teori baseras på det faktum att de aktiva substanserna i p-piller, östrogen och progesteron, lagras i kroppsfett. Desto mer kroppsfett en person har, desto större andel av läkemedlet lagras i fettet i stället för att cirkulera i blodet.
En annan orsak till den dåliga effekten kan enligt Victoria Holt vara att dagens p-piller innehåller relativt låga hormonnivåer jämfört med de p-piller som introducerades för 40 år sedan. Nivåerna är fem gånger lägre idag för att kunna minska graden av biverkningar som viktuppgång och risk för blodpropp.
Betyder då resultaten att överviktiga kvinnor som inte vill riskera en oplanerad graviditet bör ges p-piller med högre hormondoser? Det anser inte Victoria Holt, eftersom fetma i sig ger en högre risk för kardiovaskulär sjukdom. Däremot kan man rekommendera någon form av kompletterande preventivmetod eller sterilisering för de som inte vill ha fler barn.
WHO definierar övervikt som ett BMI på 25 till 29,9 och fetma 30 och över. Det var i gruppen med BMI över 30 som risken för graviditet ökade drastiskt. n

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng