Test visar nyttan av kemoterapi vid bröstcancer

Ett nytt genetiskt test kan
tala om för läkarna vilka bröstcancerpatienter som
har nytta av behandling med cytostatika och vilka som utan risk kan slippa behandlingen.

21 jan 2005, kl 11:06
0

Annons

Enligt en amerikansk studie som publicerades i New England Journal of Medicine (2004;351:2817-26) kan hälften av alla kvinnor i USA som diagnosticeras med hormonberoende ej spridd bröstcancer slippa cytostatikabehandling utan risk. Det motsvarar cirka 25 000 huvudsakligen äldre kvinnor varje år i USA.
Studiens resultat baseras på analys av gener i bröstcancertumörer. Dr Soonmyung Paik och kolleger vid universitetet i Pittsburgh, USA, använde vävnad från kvinnor som deltagit i tidigare kliniska studier på läkemedlet tamoxifen som blockerar effekten av östrogen i bröstcancerceller. Man räknar med att cirka 80 procent av alla bröstcancerpatienter har den typ av cancer som svarar på hormonbaserad terapi. Men frågan har varit vem som säkert kan klara sig med enbart kirurgi och tamoxifen.
Paiks forskargrupp använde prov från 668 patienter som behandlats med kirurgi och tamoxifen och analyserade 16 olika cancerrelaterade gener. Sedan undersökte de vilka kvinnor som fått tillbaka cancern efter kirurgi och fick fram vissa genavvikelser som korrelerade med återfallen.
?Enligt generna? bedömdes 51 procent av kvinnorna ha låg risk för återfall, 22 procent medelhög risk och 27 procent hög risk. Tio år efter operation hade 6,8 procent av kvinnorna i lågriskgruppen fått återfall jämfört med 14,3 procent i medelriskgruppen och 30,5 procent i högriskgruppen.

Forskarna undersökte sedan 645 kvinnor som förutom kirurgi fått både tamoxifen och kemoterapi och fann att lika många kvinnor hade fått tillbaka cancern trots att de fått cytostatika.
Forskarna drar slutsatsen att kvinnor med bröstcancer som anses ha låg risk för återfall troligen inte har så stor nytta av kemoterapi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng