Annons

Överdos av zink kan ha toxisk effekt

Amerikanska forskare varnar för att högre doser än rekommenderat av vanliga mineraltillskott som zink kan ge allvarliga biverkningar.

29 nov 2002, kl 14:40
0

Annons

Långvarig konsumtion av stora doser mineraler och vitaminer kan ge betydande biverkningar enligt forskare i USA. Det gäller särskilt zink som blivit populärt på senare år för behandling av acne.
De rapporterar bland annat om en pojke som led av extrem trötthet efter att ha intagit stora mängder zink dagligen i mer än ett och ett halvt år för att behandla en svår acne.
I allmänhet är dessa supplement säkra om rekommenderad dos följs, kommenterade forskarna. Men i det aktuella fallet hade dosen ökats från 50 mg till 300 mg per dag när den normala dosen inte hjälpte.

Enligt rapporten, som publicerades i Journal of Pediatric Hematology/Oncology (2002;24:582-584), hade patienten när han sökte läkare abnormt lågt blodvärde. Det tog nästan fyra månader innan han återfått normala blodvärden och till och med efter sex månader var patientens zinknivåer över det normala. Forskarna konstaterar att eliminering av zink är en extremt långsam process.
Forskarna varnar generellt för att ta högre doser av vitamin- och mineralsupplement än rekommenderat utan att ha rådgjort med läkare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng