Östrogen – bättre tidigt än sent

En ny studie bekräftar att hormonersättningsterapi, HRT, inte har någon
positiv effekt på risken för hjärtsjukdom hos äldre kvinnor som startar
behandlingen flera år efter menopaus. Då kan det i stället ge en ökad
risk.

17 aug 2007, kl 18:15
0

Resultaten baseras på en analys som nyligen publicerades i British Medical Journal av den så kallade WISDOM-studien. Den startade 1999 för att utvärdera långsiktiga risker och fördelar av HRT efter menopaus. Rekryteringen till studien stoppades år 2002 när de första resultaten av den stora WHI-studien visade att kvinnor som behandlades med östrogen oftare drabbades av hjärtinfarkt, stroke och bröstcancer än andra kvinnor.

WISDOM var ursprungligen utformad för kvinnor i åldern 50 -79 år med en genomsnittlig uppföljningstid på 8,5 år, men den ändrades senare till 50-64 år och utsträcktes slutligen till 69 år. Analysen bekräftar att det sker en snabb ökning av risken för blodpropp och hjärtsjukdom hor kvinnor som påbörjar hormonbehandling vid en genomsnittlig ålder på 63 år och 15 år efter menopaus.

Varken WHI eller WISDOM har besvarat frågan om fördelar och risker vid långtidsbehandling med hormonersättning hos den stora majoriteten av kvinnor som startade behandlingen runt menopaus. Det pågår en diskussion om det finns ett ?menopausalt fönster? för terapeutiska fördelar.  I så fall har dess övre gräns inte definierats närmare och troligen varierar gränsen beroende på kvinnans hälsa och andra riskfaktorer. Forskarna poängterar att mer forskning behövs för att utvärdera effekterna vid långtidsbehandling som påbörjats i anslutning till menopaus.

Ökad livskvalitet är den vanliga motiveringen för att inleda hormonterapi och analys av livskvalitetsdata från WISDOM kommer att göras separat.
?För postmenopausal hormonterapi är cirkeln nu sluten?, hävdar gynekologen Helena Roberts från Nya Zeeland i en kommentar i samma nummer av BMJ. HRT användes ursprungligen för att behandla menopusala symtom och det är nu åter den enda rekommenderade indikationen. Där är HRT idag den bästa tillgängliga behandlingen men den ska användas i lägsta möjliga dos som krävs för att ge symtomlindring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng