Oro för snabba godkännanden

Kortare handläggning för godkännande av läkemedel kan medföra säkerhetsrisker enligt en amerikansk studie.

8 aug 2014, kl 11:45
0

Sedan 1992 tar det amerikanska läkemedelsverket FDA ut avgifter av industrin för att finansiera handläggningen av ansökan om nya läkemedel. Sedan dess har också tiden för en ansökan at bli godkänd eller få avslag kortats från 34 till 16 månader.
 
Men snabbare godkännande kan betyda att mer osäkra produkter godkänns enligt forskare. I en studie som publicerats i Health Affairs visar de att antalet läkemedel som dragits tillbaka eller fått en så kallad black-box-warning ökat efter 1992 jämfört med innan.
 
Forskarna har tittat på läkemedel som godkänts av FDA under en 35-årsperiod och kommit fram till att efter 1992 är det 27 procents risk att ett förses med säkerhetsvarning jämfört med 21 procent innan. Hälften av black-box-varningarna tillkommer efter att läkemedlet funnits på marknaden i över 12 år.
 
Även om forskarna inte kan fastställa något orsakssamband menar de att det är viktigt att vara medveten som fenomenet.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng