Barn fick felaktiga doser

En fyraåring har vid flera tillfället fått felaktiga doser av sina läkemedel av personliga assistenter.

8 aug 2014, kl 10:22
0

Bristerna i läkemedelshanteringen uppstod när en sjuksköterska delegerade uppgiften att ge barnet läkemedel till dennes personliga assistenter. Delegeringen utfördes efter att assistenterna genomfört ett webbaserat prov som inte gav inte tillräcklig kunskap och förståelse om avvikande medicinering kunde får för konsekvenser.
 
Enligt en lex Maria-anmälan har barnet vid flera tillfällen fått doser som kunde ha varit dödliga om inte föräldrarna ingripit. Enligt tidningen Vårdfokus är Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor kritisk till hur delegeringen gått till.
 
I det aktuella fallet har flera åtgärder vidtagits för att hindra liknande brister. Personalen har fått utbildning i avvikelsehantering och delegerande sjuksköterskor kommer framöver inte att delegera enbart via telefon eller webbprov.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng