Annons

Oriola och Tamro anklagas missgynna små apotek

För att inte Sverige ska få ett apoteksoligopol med några få stora
aktörer är det viktigt att även småföretagare ges möjlighet att driva
apotek. Det skriver nio apoteksinnehavare från Luleå i norr till Eslöv i
söder i ett öppet brev.

4 mar 2011, kl 16:31
0

Efter omregleringen har det tillkommit 200 nya apotek och väldigt få av dessa är oberoende privata apotek. De flesta nya apotek ägs av riskkapitalbolag och den svenska staten. Det är tuffa förutsättningar om man som småföretagare vill äga och driva sitt eget apotek i Sverige, skriver nio småapoteksinnehavare i ett kritiskt brev.

Skribenterna anser att få småföretagare har den kapitalinsats som krävs för ett lager av läkemedel. En kapitalinsats som snabbt växer till det dubbla då distributörer kräver både hängslen och livrem i säkerhet från småföretagen – något som inte är fallet gentemot de större bolagen och deras nyetableringar.

De nio, som representeras av bland annat Fredrik Skepp, Fox Farmaci och Johan Olofsson, Din apotekare, menar att det finns en påtaglig risk att Sverige med endast ett fåtal nya oberoende apoteksaktörer är på väg i samma riktning som i Norge där apoteksomregleringen slutade i oligopol. Enligt dem är det uppenbart att flera av de riskkapitalbolag som äger apotekskedjor kommer att vilja sälja sin apotekskedja, antagligen redan efter fem till tio år. Även om det är för tidigt att säga om den ursprungliga småföretagarambitionen har misslyckats står det klart att det finns många hinder att övervinna för den som vill äga och driva sitt eget apotek.

Skribenterna menar att mindre oberoende apotek inte ses som lika viktiga kunder och påpekar att Oriola inte ger lika tuffa ekonomiska förutsättningar för nyetableringar inom den apotekskedja som ligger inom samma koncern, Kronans Droghandel. De vill göra berörda myndigheter och politiker uppmärksamma på de mycket tuffa omständigheter som små aktörer tvingas acceptera på den avreglerade apoteksmarknaden. Ett första steg mot bättre förutsättningar bör enligt dem vara att anpassa ledtiderna mellan inköpsfakturor och landstingsersättning för recept, samt att ta bort krav på bankgaranti för de småföretagare som gjort rätt för sig och betalat utan anmärkning.

Oriolas och Tamros krav samt de korta generikaperioderna gör att småföretagare inte vågar eller kan lagerhålla det som både de själva och samhället önskar anser småföretagarna. Dessutom riskerar entreprenörer ohållbara kassaflöden. Resultatet blir sämre tillgänglighet för kunderna, samt att de ofta måste vänta in beställningar och slussas vidare till andra apotek, skriver de.