Original lierar sig med generikaföretag

I flera länder planerar företag som Bristol-Myers Squibb och Gilead samarbete med generikaföretag för försäljning av de nya läkemedlen mot hepatit C. Organisationen Läkare utan gränser är kritisk.

4 nov 2014, kl 11:12
2

BMS har liksom läkemedelsföretaget Gilead börjat förhandla om en differentierad prissättning och licensavtal för att utveckla tillgången till läkemedel mot hepatit C.

Företaget har påbörjat diskussioner med statliga hälsomyndigheter i flera länder för att kunna marknadsföra Daklinza (daclatasvir) med hänsyn tagen till faktorer som ländernas ekonomiska utveckling och vilka åtaganden som ländernas regeringar är beredda att göra för att sjuka ska få tillgång till behandlingen.
BMS strategi är också att samarbeta med generikatillverkare som ska leverera läkemedlen till ett 90-tal länder, bland annat Kuba, Sydafrika och Vietnam.

Den här strategin liknar den som aviserats också av Gilead som marknadsför Sovaldi, sofosbuvir.

Men Rohit Malpani från organisationen Läkare utan gränser är, enligt nyhetsbyrån FiercePharma, inte imponerad. Han menar att det här är en strategi lanserad för att hindra att Daklinza får ett överkomligt pris i medelinkomstländer.
– Människor i medelinkomstländer, där nästan tre fjärdedelar av världens fattiga och över 70 procent av människor med hepatit C lever blir lämnade tomhänta, säger han i ett uttalande. 
Till världens medelinkomstländer räknas bland andra Turkiet, Mexiko, Zambia, Ghana och Laos för att nämna några.

Kritik mot det höga priset för de nya hepatit C läkemedlen pågår för fullt också i den rika världen, liksom förhandlingar mellan företag och myndigheter.
I Sverige har företaget Medivir och landstingen nyligen träffat ett riskdelningsavtal om läkemedlet Olysio, simeprevir. Avtalet innebär att landstingen betalar fullt pris, cirka 259 900 kronor, för patienter som botas medan företaget kompenserar, okänt hur mycket, för eventuella misslyckanden.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Listpriset för en behandling (12 v) med Olysio är 259 911 SEK och om landstingetbetalar fullt pris för en lyckad behandling så är det nog detta som betalas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng