Öppenvården orsakar vårdrelaterad sjuklighet för många miljarder

Sjuklighet som beror på läkemedelsbehandling i öppenvård orsakar vårdkostnader på kanske 10 miljarder om året.

16 jun 2014, kl 10:28
0

Hanna Gyllensten

Det visar doktoranden och apotekaren Hanna Gyllensten i sin avhandling ”Economic impact of drug-related morbidity in Sweden – Estimated using experts opinion, medical records and self-reports”. 

Man brukar beräkna att en krona läkemedel kostar en krona läkemedelsrelaterad sjuklighet vilket får viss bekräftelse i den här studien, där den totala läkemedelsrelaterade sjukligheten beräknas till 12-19 miljarder kronor om året.
– Jag skulle säga att det är den högre siffran som bäst representerar vårdkostnaden eftersom den är baserad på journalgranskningar, medan den lägre är självrapporterade uppgifter som brukar vara lite låg, säger Hanna Gyllensten.

I den nationella läkemedelstrategin beräknas vårdkostnaden för läkemedelsrelaterad sjuklighet till cirka 10 miljarder kronor.
– Men den beräkningen gäller enbart kostnaden för sjukhusinläggningar. Vi har studerat kostnaden för hela vårdkedjan, vilket man tidigare inte gjort. De studier som tidigare tittat specifikt på läkemedelsrelaterade kostnader har bara studerat sjukhusen.

I doktorsavhandlingen har Hanna Gyllensten använt sig av två expertpanelstudier bestående av apotekare och läkare i öppen- och slutenvård samt en enkät- och en journalgranskningsstudie. Lite drygt 7000 individer ingick i enkätstudien. I journalstudien granskades journalerna hos ett urval av 5000 svenskar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng