Annons

Kammarrätten på TLVs linje

Kammarrätten gick på TLVs linje när det gäller Region Skånes prisöverenskommelse och uppmaning till läkarkryss.

16 jun 2014, kl 11:39
0

I januari 2013 beslutade TLV att Region Skånes prisöverenskommelse med läkemedelsföretaget UCB Pharma om rabatt på TNF-hämmaren Cimzia skulle upphöra. Skälet, enligt myndigheten, var att överenskommelse om lägre pris för läkemedel inom läkemedelsförmånen bröt mot lagen. TLV vände sig också mot att regionen uppmanade läkare att motsätta sig utbyte av Cimzia. TLV menade att skälet till uppmaningen var ekonomiska inte medicinska. 

De här frågorna har nu stötts och blötts i olika instanser för att slutligen hamna i Kammarrätten som går på TLVs linje.
Kammarrätten skriver bland annat i sin dom att så kallade återbäringsavtal med företag om öppenvårdsläkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna skulle kunna leda till att företagen först ansöker om subvention hos TLV och får ett pris fastställt och sedan ingår en parallell överenskommelse med landstingen om ett annat pris. Kammarrätten anser att TLV haft grund för sitt beslut att förbjuda Region Skåne att ingå eller förnya sådana här prisöverenskommelser.

Rätten anser också att Region Skånes uppmaning att motsätta sig byte av Cimzia är en uppmaning till förskrivare att inte följa lagen. TLV har alltså haft grund för sitt beslut att förbjuda Region Skåne att uppmana förskrivare att kryssa recepten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng