Omstruktureringsbolaget efterlyser tydlighet

För att minska osäkerheten bland nya apoteksägare bör regeringen tala om hur man tänker sig den framtida försäljningen av receptfria läkemedel. Det anser styrelsen för omstruktureringsbolaget.

27 nov 2008, kl 19:31
0

I proposition om den nya apoteksmarknaden bör regeringen också säga något om hur man tänker sig att marknaden för receptfria läkemedel ska se ut. Det skriver styrelsen för Omstruktureringsbolaget, som ansvarar för försäljningen av öppenvårdsapotek, i ett brev till regeringen med anledning av att lagrådsremissen läggs fram inom kort.

Hur regeringen
tänker sig försäljningen av OTC-läkemedel kommer först senare i vår, men Omstruktureringsbolaget anser att regeringen i alla fall bör ge en fingervisning om planerna för att minska de kommande aktörernas osäkerhet.
? Vi efterlyser information om färdriktningen, det är ju till exempel stor skillnad om alla OTC-medel skulle släppas fria, eller om det bara är några få. Det har också betydelse om regeringen tänker sig att de bara ska få säljas på vissa ställen eller i princip i vilken kiosk som helst, säger Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB.

Bolaget har
inte några egentliga synpunkter på den diskuterade och kritiserade prismodellen, även om styrelsen tror att lönsamheten för apoteken riskerar att ?ligga i lägsta delen av ett troligt acceptabelt intervall?.
Omstruktureringsbolagets styrelse understryker också i sina kommentarer att Apoteket AB:s volymmarknadsandel inte bör vara mer än 40 procent, vilket är samma andel Konkurrensverket satt. Styrelsen tycker att regeringen tydligt ska tala om vad utvärderingen av omregleringen efter ett par år innebär.
? Det här är ju en väldigt stor reform. Och inte en avreglering utan en omreglering vilket innebär fler regler. Vilket ju egentligen är lite paradoxalt, men det blir så när man går från att ha en aktör som man har full kontroll på, säger Eva-Britt Gustafsson.
? Med många aktörer måste man ha väldigt tydliga spelregler

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng