Annons

Omega-3-fett kan bli nytt läkemedel

Ett dotterbolag till Norsk Hydro har ansökt om att registrera ett läkemedel byggt på omega-3-fettsyror i Sverige. Nyligen har andra företag ansökt för två andra naturläkemedel, johannesört och Gingko biloba.

4 jul 2002, kl 22:55
0

Nästa sommar kan det finnas ett registrerat läkemedel i Sverige som innehåller fleromättade omega-3-fettsyror, Omacor. Det är ett dotterbolag till Norsk Hydro, Pronova, som utvecklat produkten. Pronova marknadsför redan i dag två registrerade naturläkemedel, Triornar och Pikasol, som innehåller omega-3-fettsyror.
– Vi kommer inte själva att sälja Omacor utan det ska ske via ett "vanligt" läkemedelsföretag, säger Bertil Orsmark, VD för Pronova Sverige AB.
Omega-3-fettsyror bildas i planktonalger som äts av fiskar. Särskilt stora mängder hittas i fet fisk som lax, sill och makrill.
Triornar består till 70 procent av omega-3-fettsyror. I Omacor är halten 85 procent.


Skyddar efter infarkt
Patienter som redan haft en hjärtinfarkt kan minska risken för hjärtdöd genom att ta Omacor, ett läkemedel med omega-3-fettsyror. Det framgår av den omfattande italienska GISSI-IV-studien som publicerades i the Lancet den 7 augusti.
I gram Omacor om dagen minskade signifikant risken för patienterna.
– Det är intressant att notera att man fick en effekt trots att patienterna redan stod på gängse optimal behandling; medicinering och sund kost, säger docent Peter Nilsson, Universitetssjukhuset MAS i Malmö.
Fiskfettsyrorna påverkar trombocyterna och minskar därmed proppbildningen – något som är känt sedan länge. Redan vikingarna lär ha konstaterat att de fiskätande eskimåerna blödde mer än andra offer för svärdshugg.