Omega-3-fett kan bli nytt läkemedel

Ett dotterbolag till Norsk Hydro har ansökt om att registrera ett läkemedel byggt på omega-3-fettsyror i Sverige. Nyligen har andra företag ansökt för två andra naturläkemedel, johannesört och Gingko biloba.

4 jul 2002, kl 22:55
0

Annons

Nästa sommar kan det finnas ett registrerat läkemedel i Sverige som innehåller fleromättade omega-3-fettsyror, Omacor. Det är ett dotterbolag till Norsk Hydro, Pronova, som utvecklat produkten. Pronova marknadsför redan i dag två registrerade naturläkemedel, Triornar och Pikasol, som innehåller omega-3-fettsyror.
– Vi kommer inte själva att sälja Omacor utan det ska ske via ett "vanligt" läkemedelsföretag, säger Bertil Orsmark, VD för Pronova Sverige AB.
Omega-3-fettsyror bildas i planktonalger som äts av fiskar. Särskilt stora mängder hittas i fet fisk som lax, sill och makrill.
Triornar består till 70 procent av omega-3-fettsyror. I Omacor är halten 85 procent.


Skyddar efter infarkt
Patienter som redan haft en hjärtinfarkt kan minska risken för hjärtdöd genom att ta Omacor, ett läkemedel med omega-3-fettsyror. Det framgår av den omfattande italienska GISSI-IV-studien som publicerades i the Lancet den 7 augusti.
I gram Omacor om dagen minskade signifikant risken för patienterna.
– Det är intressant att notera att man fick en effekt trots att patienterna redan stod på gängse optimal behandling; medicinering och sund kost, säger docent Peter Nilsson, Universitetssjukhuset MAS i Malmö.
Fiskfettsyrorna påverkar trombocyterna och minskar därmed proppbildningen – något som är känt sedan länge. Redan vikingarna lär ha konstaterat att de fiskätande eskimåerna blödde mer än andra offer för svärdshugg. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng