AstraZeneca förlorade patentstrider om Losec

I Norge ogiltigförklarades AstraZenecas tilläggspatent för Losec vilket banar väg för generiska konkurrenter. Scand Pharm ska lansera sin generiska produkt "snarast". I Tyskland har elva Losec-kopior tagit marknadsandelar när AstraZenecas försök att juridiskt stoppa dem misslyckats.

4 jul 2002, kl 22:54
0

Annons

I början av sommaren upphävde Oslo Byrett tilläggspatentet för Losec i Norge. Därmed har inte AstraZeneca längre något patentskydd för substansen omeprazol. Läkemedelsvärlden har tidigare beskrivit striden i Norge mellan AstraZeneca och generikatillverkaren Scand Pharm (nr 3/99 sidan 7 och nr 4/99 sidan 7).
Scand Pharm säger att företaget snarast kommer att lansera sin generiska produkt.
Men den rättsliga processen år inte slut. Dels kommer AstraZeneca att överklaga domen om det ogiltigförklarade tillaggspatentet. Sannolikt kan Scand Pharm också förvänta sig en stämning för intrång i formuleringspatent när den generiska omeprazolprodukten finns ute på de norska apoteken.


Tyskland
För två år sedan förklarade en patentdomstol att AstraZenecas tilläggspatent för omeprazol är ogiltigt. Företaget har överklagat utslaget till högsta domstolen, där ärendet fortfarande inte är avgjort. Möjligen kan detta beslut offentliggöras i slutet av året.
Utan tilläggsskydd gick substanspatentet för omeprazol ut i april i Tyskland. Därefter har åtminstone elva generiska Losec-kopjor lanserats på den tyska marknaden. Prismässigt ligger de 25-30 procent lägre än AstraZenecas egna kapslar, vilket lett till att AstraZenecas försäljning av Losec inte längre ökar i Tyskland.
Ett motdrag var att Mups-tabletten lanserades i landet. Priset på denna ligger på samma nivå som de generiska omeprazolkapslarna.
AstraZeneca försöker också stoppa kopiorna genom att stämma de enskilda företagen för intrång i formuleringspatentet. Dock har företaget ännu inte lyckats stoppa försäljning av någon kopia. I mitten av augusti ligger fem ärenden för beslut i olika lokala tyska domstolar.
I några fall har domstolar avvisat AstraZenecas krav på försäljningsstopp i avvaktan på att domstolen tar ställning till om generikaföretagen gjort intrång i AstraZenecas formuleringspatent.


Finland
Scand Pharm begärde i slutet av förra året att en domstol skulle upphäva tilläggspatentet för omeprazol. Hittills har parterna utväxlat argument, men tidpunkt för råttegång är inte bestämd ännu.


Danmark
Här gick substanspatentet för omeprazol ut den 10 april. Scand Pharm har sin produkt godkänd, men har ännu inte slagit på stora trumman för att lansera den.
AstraZencca har stämt företaget för intrång i formuleringspatentet och begärt ett försäljningsförbud tills målet är avgjort. Den danska domstolen har dock ännu inte tagit ställning i det målet.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng