Omättade fettsyror mot bukfetma kan ha negativa effekter

Kosttillskott med omättade fettsyror som ofta används av överviktiga personer med risk för åldersdiabetes kan i själva verket försämra kroppens insulineffekt.

12 dec 2002, kl 11:43
0

Vissa omättade fettsyror som finns i kosttillskott som marknadsförs som medel mot övervikt, minskar inte kroppsvikten utan ger i stället en markant färsämring av kroppens insulineffekt, ökade tecken på inflammation samt ökad oxidativ stress. Det visar en avhandling vid Uppsala universitet som är gjord av Ulf Risérus.
Djurstudier har indikerat att vissa omättade fettsyror av typen konjugerad linolsyra, CLA, kan motverka både fetma och det metabola syndromet, men effekten på redan överviktiga männisor som har det metabola syndromet är dock okänd.
Avhandlingen baseras på kliniska studier av medelålders bukfeta män som behandlades med en kommersiell CLA-produkt samt ett koncentrat av CLA som minskat diabetesrisk hos råttor.
Resultaten visar att kommersiell CLA inte hade någon effekt på kroppsvikt eller kroppsfett även om bukfettet tycktes minska något. Istället sänktes ?det goda HDL-kolesterolet? samtidigt som markörer för fetttoxidation och inflammation ökade. Ett annant oväntat fynd var att koncentrerat CLA resulterade i en markant försämring av kroppens insulineffekt samt ökade tecken på inflammation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng