Annons

Okunskap bakom förskrivning

Kunskapen om FDA:s indikationer för läkemedel tycks vara bristfällig bland amerikanska allmänläkare och psykiatriker. Den behöver i alla fall förbättras anser forskare som undersökt läkarnas kunskaper i ämnet.

24 aug 2009, kl 12:10
0

Att läkare förskriver en behandling som läkemedlet inte godkänts för är vare sig olagligt eller ovanligt, men skälet till varför är ibland oklart.
Enligt en amerikansk studie som omfattar drygt 1000 allmänläkare och psykiatriker tycks ett svar på varför det är så vara att läkarna tror att läkemedlet är godkänt för den behandling man förskrivit det för. Okunskap alltså.

I studien kände läkarna i snitt till drygt hälften (55 procent) av de 22 indikationer som i studien kopplades till ett visst läkemedel.
Läkare som själva förskrivit läkemedlet för en indikation som inte ingick i FDA:s godkännande, trodde oftare än de som inte gjort det, att indikationen ingick när den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände preparatet.

Till exempel
svarade 26 procent av läkarna felaktigt att lorazepam fått FDA-godkännande för kronisk ångest, men 33 procent av de som också förskrivit medlet mot kronisk ångest. Och medan 13 procent av alla respondenterna trodde att FDA godkänt Seroquel (quetiapin) vid demens kopplad till ångest, steg siffran till 19 procent bland läkare som själva gjort den förskrivningen. Forskarna noterar att de felaktiga svaren kom under samma tid som FDA varnat för off-label förskrivning av quetiapin till dementa patienter.
? En del anser att det viktiga är att läkarna känner till evidensen för ett läkemedel, inte primärt FDA:s godkännande. Men vi menar att läkarna också bör veta vilka indikationer FDA gett sitt godkännande till eftersom evidensen för dessa behandlingar är de det finns bäst kunskap om, menar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng