Annons

Ökning av generika väntas i Europa och Japan

Generikamarknaden fortsätter att växa. Och den framtida expansionen
finns i Frankrike, Spanien, Italien och Japan, som har en relativt låg
användning av generika idag, enligt en rapport från
marknadsanalysföretaget Datamonitor.

18 apr 2008, kl 14:53
0

Analyser av kostnadseffektivitet och utgående patent är några av förklaringarna till att generika allt oftare ersätter originalläkemedel. Världens största generikamarknad finns i USA. Men där är konkurrensen stor och nu börjar generikaföretagen vända sig till Europa istället. I Tyskland och Storbritannien är försäljningen av generika redan hög men i Frankrike, Spanien och Italien förväntas en stor ökning framöver, menar analysföretaget Datamonitor i en rapport.

Den franska farmacevtiska marknaden kännetecknas av en stark lojalitet till välkända originalpreparat, vilket skulle kunna vara förklaringen till att generika inte har slagit igenom ordentligt där ännu. Även i Spanien och Italien förklaras en låg generikaförsäljning med att både patienter och sjukvårdspersonal har liten tilltro till denna typ av läkemedel. I Spanien är dessutom prisskillnaden mellan generika och originalversionen av ett läkemedel en av de lägsta i hela Europa. Ökade vårdkostnader tros dock förändra situationen i dessa länder till generikaföretagens fördel.

Också i Japan har misstron mot generika varit stor och marknaden för dessa läkemedel därmed liten. Men även här är en förändring på gång. Enligt en ny lagstiftning i landet ska originalpreparaten bytas ut mot generika om inte läkaren tydligt anger på receptet att endast originalpreparatet ska förskrivas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng