Annons

Actavis siktar på biosimilars

Generikabolaget Actavis är på jakt efter samarbeten med företag som
redan visat att de kan ta fram biologiska kopior. Målet är att Actavis
ska bli en aktör på den nya och växande marknaden för biosimilars.

14 jun 2011, kl 13:32
0

Annons

Actavis behöver hjälp för att komma in på marknaden för att göra biologiska kopior och de letar därför efter företag att ingå partnerskap med. Det berättar företagets vd Claudio Albrecht för nyhetsbyrån Bloomberg.
–  Den nuvarande modellen för generika håller på att dö, säger Claudio Albrecht till Bloomberg.

De stora patent som kommer gå ut de kommande åren handlar framförallt om komplicerade biologiska läkemedel, och dess kopior kallas för biosimilars eftersom de aldrig kan garanteras vara exakta kopior. Idag krävs det att man visat på kopians säkerhet och effektivitet i kliniska prövningar för att få den godkänd för försäljning i EU. Detsamma kommer sannolikt att gälla i USA när lagarna för biosimilars blir klara där. Därför vill Actavis hitta ett bioteknikföretag som redan har forskning och produktion igång för biologiska kopior. Planen är sen att börja sälja i vissa utvecklingsländer där det inte finns krav på särskilda kliniska prövningar. Pengarna som kommer från den försäljningen ska sedan användas för att genomföra de prövningar som krävs för den europeiska och amerikanska marknaden.

Actavis letar samarbetspartners i Indien eller i Latinamerika och kan tänka sig att investera mellan 200 miljoner och en miljard euro i ett företag .