Läkemedel mot urinläckage subventioneras

Inkontinensläkemedlet Toviaz ska numera ingå i läkemedelsförmånen, enligt beslut från Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.

18 apr 2008, kl 12:28
0

Omkring tio procent av Sveriges befolkning lider av en så kallad överaktiv blåsa, där urinläckage är ett av flera symptom. Kvinnor och äldre är hårdast drabbade. Ofta påverkas livskvaliteten negativt. Tillståndet behandlas genom blåsträning och med antikolinerga läkemedel, som blockerar acetylkolinreceptorer.

LFN har nu beslutat att subventionera Toviaz, med substansnamnet fesoterodin, för behandling av de symptom som kan uppkomma vid överaktiv blåsa. Toviaz ger effekt inom två veckor och tabletten tas en gång om dagen.  Den vanligaste antikolinerga substans som används idag är tolterodin. I två studier har effekten av fesoterodin visats vara snarlik den som fås av tolterodin.

En expertgrupp utsedd av LFN utreder för tillfället kostnadseffektiviteten för antikolinerga läkemedel vid överaktiv blåsa. Granskningen förväntas bli färdig under nästa år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng