Annons

Ökad försäljning av läkemedel vid förkylning

Att hösten är förkylningstider råder det ingen tvekan om. Till och med september i år har svenskarna köpt receptfria läkemedel mot nästäppa, hosta och halsont för 283 miljoner kronor, jämfört med 258 miljoner kronor samma period föregående år.

27 okt 2006, kl 11:37
0

Annons

Försäljningen under januari till september av receptfria läkemedel mot förkylningsbesvär har ökat med 5 procent jämfört med samma period föregående år, mätt i antal förpackningar per invånare. Störst är ökningen för medel mot halsont, som har ökat med 23 procent.

– Samtidigt har försäljningen av hostmedicin minskat, säger Carina Altsjö, egenvårdsspecialist på förkylning på Apoteket AB.

Nässpray och näsdroppar är de vanligaste receptfria läkemedlen mot förkylningsbesvär, med 578 sålda förpackningar per 1 000 invånare.

Den största försäljning av receptfria läkemedel mot nästäppa, hosta och halsont sker i Skåne med 919 förpackningar per 1000 invånare. Därefter följer Halland och Gotland med 896 respektive 886 förpackningar. Lägst försäljning syns i Västerbotten med 700 förpackningar per 1000 invånare. Riksgenomsnittet ligger på 831 förpackningar.

Carina Altsjö tror att den ökade försäljningen hänger ihop med dels att fler produkter kommit ut på marknaden, dels att Apoteket bedriver informationskampanjer.

– 2004 gav vi ut Prosit-boken, 2005 riktade vi mycket information mot dagis hur man kan minska smittspridning och skydda sig, och nu i höst har vi lanserat Förkylningsakuten för småbarnsföräldrar på vår hemsida.