Annons

Oenighet bland forskarna

Från TLV anser man inte att fakta har förvanskats vad gäller antalet felmedicineringar och menar att antalet 200 000 inte bör användas som en sanning.

3 okt 2012, kl 14:50
0

Efter att Anders Ekedahl kritiserat TLV för att använda information från den studie om generiskt utbyte och felmedicinering som han är medförfattare till har myndigheten reagerat. De säger att det råder oenighet bland forskarna i frågan.
– Vår kommentar till debattartikeln i DN gäller uppgiften om att 200 000 personer varje år felmedicinerar till följd av det generiska utbytet. Vi anser att det är olyckilgt att uppgiften används som en sanning, säger Christian Larsen, pressansvarig på myndigheten.

Han säger att TLV stämt av sin tolkning av studieresultaten med två av de fyra författarna och att dessa inte haft invändningar på kommentaren.
– Att bristande följsamhet och felmedicinering är oönskade konsekvenser av läkemedelsbehandling är belagt sedan länge men hur stor andel som är orsakat av generiskt utbyte vet vi inte idag. Vi välkomnar ytterligare undersökningar om det, säger Christian Larsen.