Annons
Närmst till apoteken i Danmark
Foto: iStockphoto (OBS, montage)

Närmst till apoteken i Danmark

I Skandinavien har norrmännen längst till sitt närmaste apotek, medan danskarna har kortast. I Sverige har avståndet krympt med 150 meter sedan omregleringen.

4 okt 2012, kl 09:34
0

Det visar en undersökning av apotekstätheten i Sverige, Norge och Danmark under 2011 som Geomatic genomfört på uppdrag av Danmarks Apotekerforening. Undersökningen visar att I Norge är det genomsnittliga avståndet till närmsta apotek 6,8 kilometer. I Danmark är den 3,8 kilometer, medan det i Sverige är i snitt 3,9 kilometer. Sedan omregleringen av apoteksmarknaden har det genomsnittliga avståndet krympt med 150 meter. 

Sedan omregleringen har avståndet minskat mest i Uppsala län, med 920 meter. I Västerbottens län har avståndet bara minskat med 60 meter. I Stockholms län, som fått flest nya apotek, har avståndet minskat med 160 meter. 

Undersökningen visar även att mer än hälften av befolkningen i alla tre länder har mindre än tre kilometer till närmsta apotek. Omregleringen har betytt att fler i Sverige fått mindre än en kilometer till närmsta apotek.

Danmark har dock mycket högre befolkningstäthet än både Sverige och Norge, vilket påverkar siffrorna. I Danmark har man till exempel nästan dubbelt så många invånare per apotek som i Sverige och Norge.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng