Barnvaccin blir subventionerat

TLV har beslutat att rotavirusvaccinet Rotarix ska subventioneras. Eftersom färre föräldrar behöver vara hemma och vårda sjuka barn bedömer myndigheten vaccinet som kostnadsbesparande.

4 okt 2012, kl 09:58
0

Rotarix skyddar mot magsjuka orsakad av rotavirus hos små barn, men det ingår inte i allmänna vaccinationsprogrammet. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bedömer att vaccinet är kostnadsbesparande, framför allt då det innebär att föräldrarna i mindre utsträckning är hemma från jobbet för att vårda barn som är sjuka i rotavirusinfektion. Därför beslutar myndigheten att vaccinet ska ingå i högkostnadsskyddet. Subventionen gäller från den 28 september.

– Beslutet innebär att det blir billigare för föräldrar att skydda sina spädbarn mot den absolut vanligaste orsaken till allvarlig magsjuka hos små barn, säger Andreas Heddini, medicinsk rådgivare på GSK, i ett pressmeddelande.

Rotavirus drabbar främst små barn och i stort sett alla barn har blivit infekterade före fem års ålder och kan orsaka frekventa kräkningar som följs av vattentunna diarréer och feber.

Rotarix är det första barnvaccinet utanför barnvaccinationsprogrammet som blir subventionerat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng