Annons

Resistenta bakterier spåras i avföring

Smittskyddsinstitutet, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska undersöka hur resistenta bakterier sprids i samhället. Bland annat kommer man att samla in avföringsprover.

4 okt 2012, kl 11:27
0

Annons

Smittskyddsinstitutet kommer att samla in avföringsprover från 2 000 friska personer under hösten. Samtidigt ska Livsmedelsverket och SVA ta prover och analysera bladgrönsaker, råvatten och kött för att undersöka om mat och dryck kan sprida ESBL, en typ av resistens som sprids snabbt.

– Samband mellan resistensutveckling hos djur och människa gör att problemet kräver att vi har ett helhetsperspektiv och tittar på hela kedjan, från djur och miljö till livsmedel och människa. Vi hoppas att den här studien kommer att ge oss en större förståelse för hur antibiotikaresistens sprids i samhället, säger Sara Byfors, mikrobiologi och projektledare på Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Förutom besked om hur ESBL eventuellt sprids mellan människa, livsmedel och djur så kommer studien att ge svar på hur vanligt det är med ESBL. Studien finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och pågår till och med 2014.