Odeklarerade läkemedel i kosmetika

En biverkan av läkemedel som sänker ögontrycket är långa ögonfransar. Substansen är vanlig i kosmetika.

16 apr 2013, kl 08:31
0

Prostaglandinanaloger används i flera ögonläkemedel, som till exempel Lumigan, för att sänka trycket vid grön starr. En vanlig biverkan, förutom klåda, ögonsmärta, ögonirritation och ökad pigmentering av regnbågshinnan är långa ögonfransar.

Den effekten, långa ögonfransar, har producenter av kosmetika tagit fasta på. Idag finns en mängd så kallade ögonfransserum, som läggs på som en eyeliner vid roten av ögonfransarna, som innehåller prostataglandinanaloger. 

Läkemedelsverket påbörjade i höstas en undersökning av den här marknaden och förbjöd i november svenska importörer att sälja ett antal ögonfransserum där substansen fanns deklarerad på innehållsförteckningen.

Nu har myndigheten analyserat 26 produkter, av dem innehöll nio prostaglandinanaloger. I tre av dem fanns läkemedelssubstansen inte deklarerad.

– Vi ser väldigt allvarligt på att man tillsätter läkemedelssubstans i en kosmetisk produkt som det inte finns samma kontroll på som för läkemedel, säger Ingela Ottoson, utredare på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika.
– Och speciellt allvarligt är det förstås när det inte ens finns med på innehållsförteckningen.

Läkemedelsverket har precis hos förvaltningsrätten begärt att  ett företag ska betala ett vite på en miljon kronor för att två produkter där läkemedelssubstansen inte är deklarerad. Företaget förbjöds i höstas att sälja dessa eftersom de innehöll prostaglandinanaloger eller ta bort substansen. Företaget informerade om att man tog bort substanserna. Men visade det sig; bara från innehållsförteckningen. Vid den analys som Läkemedelsverket nu gjort av innehållet fanns det fortfarande prostaglandinanaloger i fransserumet..

Exempel på prostaglandinanaloger som kan förekomma i de här produkterna är isopropyl, cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng