Får böta för läkemedel i kosmetika

En miljon kostar det företaget att ha sålt kosmetika som innehåller läkemedel.

30 sep 2013, kl 09:36
0

För att göra ögonfransarna längre innehåller en del ögonfransserum prostaglandinanaloger som också finns i läkemedel för att sänka trycket vid grön starr. En biverkan av substanserna är nämligen, förutom till exempel klåda och ögonsmärta, att ögonfransarna blir längre.

Läkemedelsverket uppmärksammade det här för en tid sedan. Myndigheten uppmanade företaget att vid ett vite om en miljon kronor rensa ut substanserna som fanns i en sådan koncentration i några av produkterna att de borde klassas som läkemedel.

Företaget överklagade inte utan försäkrade att substanserna tagits bort i de nya varianterna av serumet.Men vid en ny undersökning som Läkemedelsverket gjorde i början av året, fann man att det inte var någon större skillnad mellan de gamla och nya varianterna. 
Förvaltningsrätten har nu gått på Läkemedelsverkets linje och beslutat att företaget ska betala en miljon kronor för att ha sålt kosmetika som innehåller läkemedelssubstanser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng