Obama kritiseras för sparnit

Obama vill ha ett förbud på överenskommelser som skjuter upp generikalanseringar. För detta kritiseras han av industrin.

16 apr 2013, kl 10:00
0

Den amerikanske presidenten kritiseras av läkemedelsindustrin för att i sin budget för 2014 planera för att det ska vara förbjudet med överenskommelser mellan den forskande läkemedelsindustrin och generikatillverkare som skjuter på lanseringen av generika.

De så kallade ”pay for delay” avtalen diskuteras nu i Högsta domstolen och presidenten vill alltså att de här överenskommelserna inte ska vara möjliga. Något han också pläderat för tidigare.
I budgeten räknar regeringen också med att få ned sjukvårdsbudgeten genom att marknadsexklusiviteten för biologiska läkemedel kortas och att på så sätt påskynda utvecklingen av så kallade biosimilars. 
De här förändringarna skulle minska hälsovårdsutgifter med 14 miljarder dollar under en tioårsperiod, skriver Pharma Times.

Men presidenten får kritik från läkemedelsindustrin som enligt tidningen ”rasar” mot förslaget om att förbjuda förseningsavtalen mellan forskande företag och generikatillverkare. Ett förbud skulle kosta mer än det smakar eftersom värdet på patentskydd minskar och därmed också incitamentet för forskning, enligt de forskande företagen.

Även generikaföretagen kritiserar förslaget för att det enligt Pharma Times ”baseras på föråldrade antaganden och felaktiga metoder."

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng