Ny strategi mot urinvägsinfektion hos män

Den ökade resistensen har tvingat fram en ny behandlingsstrategi för män som får urinvägsinfektion.

16 apr 2013, kl 11:48
0

Urinvägsinfektion är generellt betydligt ovanligare hos män än kvinnor.

– Förutom under det första levnadsåret och när vi blir gamla då jämnar siffrorna ut sig igen, säger Peter Ulleryd biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland och en av de experter som för Smittskyddsinstitutet tagit fram nya strategier för behandlingen. Den ökade antibiotikaresistensen har nämligen gjort det svårare att behandla infektionen hos män.

Tidigare har man som förstahandsval behandlat alla män med kinoloner och trimetoprim eftersom de ger höga koncentrationer i prostatakörteln. 

– Med det tilltagandet resistensbekymret rekommenderar vi att man, när infektionen är afebril, det vill säga utan feber, använder samma antibiotika som vid symtomfri urinvägsinfektion hos kvinnor, nitrofurantoin eller pivmecillinam. Där är resistensläget är betydligt bättre, säger Peter Ulleryd.
Att man haft olika behandlingar för kvinnor och män, beror enligt Peter Ulleryd på att man vid infektion med feber velat få in antibiotika i prostata. Och gett alla män med infektion samma behandling.
– Det är inte visat att prostata är infekterad vid feberfri infektion och då kan vi inte acceptera att behandla med en antibiotika där vi har en resistens på kanske 20 procent.

Den slutsatsen finns det egentligen inte något vetenskapligt underlag för. Expertgruppen konstaterar att det finns ett stort behov av ytterligare studier av manlig urinvägsinfektion som till skillnad mot kvinnlig infektion är betydligt mindre studerad, enligt Peter Ulleryd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng