Branschen vill flytta fokus

Sverige ligger fortfarande i botten vad gäller apotekstäthet. Bara Nederländerna och Danmark har färre apotek per invånare.

15 apr 2013, kl 14:50
0

Bara Danmark och Nederländerna har färre apotek per invånare än Sverige i Europa. I genomsnitt har man runt 4 000 personer per apotek. I Sverige är vi idag nere på cirka 7 500 personer, vilket är en förbättring med 25 procent jämfört med före omregleringen.

En ökning av antalet apotek med 37 procent jämfört med före 2009 och betydligt fler öppettimmar är delar i målsättningen med omregleringen om ökad tillgänglighet som uppfyllts med råge, tyckte Johan Wallér vd för Sveriges Apoteksförening när han presenterade branschföreningens årsrapport för 2012. 

Årsrapporten visar också att kundbesöken på apoteken ökat med tio procent jämfört med 2011. Det ökade antalet öppettimmar och fler butiker är förstås skäl, liksom en svag ökning av antalet uthämtade recept.
– Men mellan 2011 och 2010 såg vi knappt någon ökning alls. Vi tror det beror på apotekens mycket kraftiga satsning på egenvårdssidan, sade Johan Wallér. 
Det har under några år varit fokus på öppettider och ökningen av butiker. Nu vill branschorganisationen flytta fokus till apotekens roll i vårdkedjan.
– Det är dags att också diskutera apotekens samhällsuppdrag och fokusera på en bra och effektiv läkemedelsanvändning, som också är en viktig del i omregleringen, menar Johan Wallér.

Men för att apoteken också ska fylla den rollen lyfte Johan Wallér än en gång fram kravet på en förbättrad handelsmarginal som idag, tror han, är Europas lägsta.

– Vi behöver en högre handelsmarginal, annars kommer vi att få ett ännu större fokus på sådant som inte borde vara ett apoteks kärnverksamhet. Vi får helt enkelt de apotek vi förtjänar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng