Oacceptabel vård för missbrukare

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot landets landsting för att man inte ser till att landets opiatmissbrukare får den vård de har rätt till. Bristerna är oacceptabla konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport.

10 sep 2007, kl 12:06
0

Läkemedelsassisterad underhållsbehandling för personer som är opiatberoende är idag en behandling som uppfyller kraven på vetenskap och beprövad erfarenhet. Och landstingen är därmed skyldiga att erbjuda landets opiatmissbrukare sådan behandling.

Men Socialstyrelsens kartläggning visar att få landsting gör det. Till exempel har bara åtta av landstingen någon uppfattning om hur många i deras landsting som har behov av behandlingen. Stockholm, Uppland och Sörmland har till exempel inte någon sådan beräkning.
Socialstyrelsen skriver i sin rapport att det tycks som vissa landsting inte prioriterar vården av den här patientgruppen och att enkätsvaren i många fall tyder på ett bristande engagemang i frågan. Myndighetens slutsats är att bristerna när det gäller vården för opiatmissbrukare är oacceptabla.

Man beräknar att det idag finns cirka 28 000 personer med ett tungt missbruk i Sverige. Ett av delmålen är att under kontrollerade former erbjuda de som är opiatmissbrukare läkemedelsbehandling med till exempel metadon eller Subutex. Vid slutet av 2006 var det 2440 personer som fick sådan behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng